Sajt és mi más?

Kenyér, baguette

Semmi sem egyszerűbb és mégis tökéletes választás, mint egy baguette és egy lágy camembert klasszikus kombinációja!

A friss pékáru - akár még ropogósan, melegen - és a sajt kombinációja tökéletes íz harmóniát nyújt.

Legyen az baguette vagy kenyér, fehér vagy barna, rusztikus, magos, mákos vagy diós, fűszernövényekkel, olívaolajjal kombinált, minden működik.

A fontos az, hogy érvényesüljön a sajt íze.

Gyümölcs

Jönnek a barátok és nincsen semmi készen otthon? Valami izgalmas, spontán megoldásra vágyik?

Vágjon le pár szelet lágysajtot, tegye be néhány percre a meleg sütőbe, és jöhetnek a gyümölcsök!

Próbálja ki a camembert ízét áfonyával, málnával vagy szederrel, ízesítse friss bazsalikommal vagy mentalevéllel.

Válasszon egy könnyű bort hozzá – Chardonnay, Syrah. Nyáron a könnyebb, frissebb sajtokat használja, ezek még jobban kihozzák a gyümölcsök - dinnye, barack - nap érlelte természetes, édes ízét. Igazán különleges!

Fűszernövények

Hazánkban a fűszernövények rengeteg fajtája ismert, melyek mind gyógyászati, mind kulináris célokra egyaránt felhasználhatóak. Ételeinknek nemcsak különleges ízt, hanem hangulatot is adnak. Nem utolsó sorban egész évben rendelkezésünkre állnak - egészben, őrölve, frissen vagy szárítva, télen fagyasztva.

Párosítsuk sajttal és kísérletezzünk bátran:
- oregano, bazsalikom, rozmaring, tárkony, petrezselyem: a lágy sajtokkal bármelyikük remek párosítás.
- a kemény sajtok sokkal ízesebbek, így a majoránna, kakukkfű, zsálya tökéletes választás hozzájuk.
- camembert, bazsalikom, dió, pármai sonka - a legegyszerűbb előétel, ami garantáltan mindenkinek ízelni fog!

Forró italok

Miért ne lehetne kedvenc sajtunkat egy forró itallal vagy koktéllal kínálni?

A kávékedvelők nagy örömére még kávézás közben sem kell lemondaniuk a sajtról. Ír kávé vagy különféle likőrökkel, Bailey’s-zel ízesített kávékülönlegesség és lágy, krémes sajt, nincs megállás!

Próbálja ki a Grand Marnier-vel, kis tejszínhabbal ízesített kávét camembert sajttal –tökéletes élmény! A klasszikus forró ital, a tea, mézzel ízesítve szintén remek kiegészítője a lágy sajtoknak.

Ha különlegességre vágyik, akkor az almás ízű tea vagy a klasszikus forró csokoládé sajttal kombinálva igazán luxus kényeztetést nyújt.

Likőrök, koktélok

Könnyű koktél lágysajttal - egy kihagyhatatlan, üdítő nyári kombináció. A sangriának, pezsgőnek vagy champagne-nak is kiváló párja a lágysajt.

Sör

Egy finom bor egy finom sajttal, ez ma már sokak számára egyértelmű. De sör?

A sör és a sajt ízei között - földies, gazdag, s néha még penészes is - sok hasonlóság van.

Kezdje először egy könnyed sörrel, pilsner vagy búzasör, ami egy enyhe lágysajttal tökéletes. Az erősebb ízű sör sajtban is erősebb ízt kíván, a félkemény ementálikhoz például kiválóak a barna vagy keserű bock sörök.

Egyre vigyázzon: egyik íz se harsogja túl a másikat!

Alkohol

Bourbon, brandy, rum, gin, tequila, whisky – mit kínáljunk hozzá? Természetesen sajtot!

Álljon itt egy kis segítség:
- a calvados, a híres almapárlat kiváló camembert-el
- a brandyt inkább erősebb ízvilágú sajtokhoz ajánljuk
- a pálinka - alma, barack, körte - erős alkoholtartalmát jól kiegészíti a sajt krémes íze
- a Johnnie Walker keményebb sajtokkal ideális
- a könnyedebb, narancs vagy vanília ízű whiskyváltozatok kiemelik a camembert sajt lágyságát

Lekvár

A nagymama lekvárja felejthetetlen, ezt mindegyikünk tudja.

Legközelebb azonban, ha igazán éhes és valami ízletesre vágyik, próbálja ki sajttal!

Egyszerűbb ínyenc megoldás nincs is, mint a camembert sajt és egy kis…

…szilvalekvár és egy pohár sauvignon blanc,
…baracklekvár és egy pohár száraz fehérbor,
…málnalekvár és egy könnyű vörös bor!

Kávé

Kávé és sajt elsőre furcsán hangzik,de nagyon jól megférnek egymás mellett: az ízek, aromák egymás előnyére válnak.

A sajt kiváló fehérjeforrás reggelire, miért ne kínálnánk kávéval? Espresso, bagel, gyümölcsök és sajt vagy sajtos, spenótos, gombás omlett cappucinóval? Ez nemcsak reggel, hanem délutáni snackként vagy akár vacsoraként is megállja a helyét.

Franciaországban (Észak, Auvergne) bevett szokás hogy a reggeli friss baguettre sajtot tesznek, majd belemártják a kávéba. És ez a szokás egyre több embert rabul ejt!

A kávé íze a pörkölésnek megfelelően keserű, édes és akár fűszeres, füstös is lehet, attól függően, hogy hol és milyen éghajlat alatt termesztették.

Desszertek

Desszertet sajttal tálalni mindig elkápráztatja a vacsoravendégeket, különösen, ha ez változatos ízekben történik. A klasszikus sajttorta vagy akár csoki mousse sült parmezánnal mindig beválik. De sajt és fagylalt? A sajt lágy, krémes íze, és a hideg, frissítő fagylalt, csodálatos kombináció!

- MINDENT A SAJTRÓL -