Sajt és bor

A sajtkultúra – hasonlóan a borkultúrához – ősidőktől fogva a gasztronómia szerves része. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymás társaságában is, nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát milyen borral fogyasztunk.

Alapvetően mindent az egyéni ízlés dönt el, azonban a sajt- és borpárosítások főbb irányelveit érdemes betartani. A közhiedelemmel ellentétben a sajtok nem csak a vörösborokkal alkotnak tökéletes párost. Mivel a vörösborokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot "legyőzi", a fehérborok ezért általában jobban illenek a sajthoz.

Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők. Minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcsaromásabb bor illik hozzá. A nagyon sós sajtokhoz savanykás bor ajánlott. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, és kiindulhatunk a sajt aromavilágából is.

Népszerű párosok

Könnyed, friss sajtok
A Milkana Islos salátasajthoz - mely lényegében nem kap érlelést -, a nem komplikált, gyümölcsös ízű, könnyű, üde, jó savszerkezetű fehér bor - Zengő, Zenit, Leányka, Olaszrizling, Zöld Veltelini - vagy rosé bor illik, amely nem harsogja túl a sajt egyszerű ízét.

Nemes penésszel érlelt lágysajtok
Az, hogy az egyes camembert-ek milyen borral hozzák ki a legjobban az ízeket, függ azok érleltségétől. Míg a frissebb sajtok inkább lágy, de tüzes fehérbort, addig az érettebbek rosét, vagy enyhe cserzőanyagot tartalmazó vörösbort kívánnak. A Tihany Válogatás Ínyenc natúr camembert,  Tihany Válogatás Brie és Tihany Válogatás Diadal esetében a savban gazdag, tanninban szegény burgundi típusú vörösborok - Pinot Noir, Kékfrankos – kiváló párosításnak ígérkeznek. De ajánlott megkóstolni egy 10 éves portóival, vagy egy könnyű, friss száraz pezsgővel is.

A félkemény és keménysajtok
A Pannónia Eredeti ementáli típusú, vagy a gyümölcsösebb ízvilágú Pannónia Bársony maasdam jellegű mellé érettségüktől és érleltségüktől függően a közepesen testestől az igencsak testes fehérborokig - Fűszeres Tramini, Szürkebarát -, illetve ízlés szerint vörösborokig többféle társítás lehetséges. Utóbbiak közül részesítsük előnyben a legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos fajtákat mint a Pinot Noir vagy a Kadarka.

A rúzsos bevonatú lágysajtok
Az olyan jellegzetes ízű sajt, mint a Le Vieux Pané, vagy a Chaumes rúzsos sajt, erőteljesebb, markánsabb, testesebb - akár késői szüretből származó - nagyobb formátumú érlelt fehérborokkal, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobb.

Kékpenészes sajtok
A lenyűgöző ízélményt adó Saint Agur kéksajtnak többféle párosítása is elképzelhető. A nagy formátumú, nagyon érett kerek vörösborok mellett a kései szüretelésű természetes édes borok - Tokaji Édes Szamorodni, alacsonyabb puttonyszámú Tokaji Aszú - is gyönyörű harmóniákra képesek a sajttal. De a márkás, száraz (brut) pezsgő is szépen kikerekíti az ízt.

Kecskesajtok
Az olyan kiváló kecskesajt, mint a Chavroux jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal - Sauvignon Blanc, Sancerre, Pinot Blanc - szeret a legjobban együtt lenni, míg érettebb fajtáit nagyobb formátumú, testesebb fehér borral, esetleg könnyebb vörösborral érdemes kísérni.

Füstölt sajtok
A Karaván füstölt sajtok karakteres ízét leginkább a barrique Chardonnay, Tokaji Édes Szamorodni, késői szüretelésű Hárslevelű, vagy tannin gazdag vörösbor - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc - emeli ki a leginkább.- MINDENT A SAJTRÓL -