Gyakori kérdések a sajtról

Hogyan érdemes a sajtot tárolni?

A sajtot célszerű a hűtőszekrény legaljában tárolni, külön dobozban, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, azok illata ne járja át. Ha kicsomagoljuk eredeti csomagolásából, olyan csomagolóanyagot válasszunk, amely biztosítja a sajt kellő levegőzését, ugyanakkor megakadályozza a kiszáradását. Legjobb a vékony, átlátszó műanyag fólia, de a nemespenésszel érő lágysajtoknál a sűrűn kilyukasztgatott alufólia is megfelelő. A sajt tárolására használhatunk sajtharangot is, azonban ezt a tárolási formát csak rövid ideig ajánljuk. S a fő szabály: ne vegyünk sajtot előre, csupán annyit, amennyit pár napon belül elfogyasztunk. A felvágott sajtnál ugyanis számolnunk kell azzal, hogy a vágási felület beszárad, és ezért a sajt veszít a minőségéből.

Sajtot le lehet fagyasztani?

Bár nem ez a legjobb megoldás a sajt tárolására, de megtehető. Általában a sajt ízét a fagyasztás nem befolyásolja, de az állományát befolyásolhatja negatívan. A kemény sajtok általában jól fagyaszthatóak. A fagyasztáshoz vágjuk őket kisebb (250g és kb. két cm vastag) darabokra és tekerjük fóliába. Ha ki szeretnénk olvasztani, tegyük át a hűtőbe pár órára fogyasztás előtt.

Meddig lehet a sajtot a hűtőszekrényben tárolni?

Nincs egy általános idő megszabva, ameddig a sajtot tárolni lehet. Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amit elfogyasztunk, ugyanis a megkezdett sajt egy idő után kiszáradhat, megsavanyodhat illetve megpenészedhet. Az, hogy ez mennyi idő alatt következik be, főként a sajt típusától, és a tárolás módjától függ.

Hogyan tálaljuk a sajtokat?

A sajtokat már 2-3 órával a felszolgálás vegyük ki a hűtőszekrényből, a desszertnek szánt sajtok szobahőmérsékleten adják vissza igazi aromájukat. A sajttálban általában 4-5 féle sajtot kínáljunk, hogy mindenki ízlésének megfelelően válogathasson. A felkínált sajtok között kemény, félkemény és lágy sajt (pl. ementáli, edámi, rokfort, camembert, stb.) is legyen. A feltálalt sajtokat különböző gyümölcsökkel díszíthetjük: szőlő, mogyoró, dió, aszalt szilva, de a sajtok mellé kifejezett ízű gyümölcsöt pl. illatos körtét ne tegyünk, mert gyengíti a sajtok kellemes aromáját.

Hogyan fogyasszam helyesen a camembert sajtot?

Fogyasztás előtt a camembert sajtot – illetve általában a sajtokat - célszerű legalább fél órán át szobahőmérsékleten tárolni. Ezután vékony szeletekre vágva tálalja! A camembert-t fogyaszthatjuk önmagában vagy néhány szelet alma, pár szem szőlő, dió kíséretében, melyek jobban kiemelik a camembert sajt páratlan ízét. De készíthetünk vele szendvicseket, sajttálakat is. Fontos tudni, hogy sütés-főzés során a camembert, mivel puha, zsíros, gyorsan olvad, kérge azonban szilárd marad.

Milyen sajtvágási technikák vannak?

A kerek, négyszögletes, piramis vagy kúp alakú sajtokat függőlegesen vágjuk, mint a tortaszeleteket. A briet-t vékony szeletekre vágjuk. Az ovális lágysajtokat legjobb keresztben szeletelni, úgy, hogy a szeletek vastagsága ne legyen 1cm-nél vékonyabb. A kis méretű sajtokat célszerű csak egyszerűen kettévágni, a kék sajtokat pedig rézsútosan felszeletelni.

Ehetek sajtot, ha laktóz érzékeny vagyok?

Laktóz érzékenyek is fogyaszthatnak sajtot. Az érlelt sajtok szénhidráttartalma a hosszú érési időnek köszönhetően szinte jelentéktelen, mindössze 2% körüli. Egyes sajtokban azonban egészen minimális, illetve egyesekben egyáltalán nincs laktóz. Ez azok számára hasznos információ, akiknek tejcukor-érzékenység miatt emésztőrendszeri panaszaik vannak. A Pannónia sajt a hosszú érlelésnek köszönhetően egyáltalán nem tartalmaz tejcukrot, ezért laktóz érzékenyek minden korlátozás nélkül fogyaszthatják. A magyar piacon kuriózumnak számít a Medve márka által kínált Laktózmentes kockasajt, melyet szintén bátran fogyaszthatnak laktóz-érzékenyek is.

A sajt kérge is ehető?

Általában a sajt minden része ehető, kivéve a csomagolást, illetve egyes esetekben a sajt felületét borító viaszréteget. Azonban néhány sajttípus kérgének meglehetősen erős íze van, amit néhányan esetleg kellemetlennek találhatnak. Ezért célszerű először a sajt közepével kezdeni a kóstolást, és utána haladni a kéreg felé.

Kidobjam a sajtot, ha penészes lett?

Bár a legtöbb penészfajta, ami a kemény és félkemény sajtokon megjelenik, ártalmatlan, a biztonság kedvéért vágjuk le egy kb. 1 cm-es részt a penész körül minden irányban. A megmaradt sajtot pedig igyekezzünk minél előbb elfogyasztani. Amennyiben azonban a penész lágysajton, krémsajton vagy túrón jelentkezik, a terméket semmiképp ne fogyasszuk el, hanem dobjuk ki.

Melyik sajtfajtában van a legtöbb zsír?

Ha valaki ügyel a zsírbevitelére, érdemes minden sajtnak megnézni a tápanyagtartalmát fogyasztás előtt. Általánosságban azonban az alábbi kategóriákba sorolhatjuk a sajtokat: Zsíros sajtok pl: Cheddar, Gouda, Mascarpone, Parmezán, Roquefort, félzsíros sajtok pl: Brie, Camembert, Edam, Emmental, Feta, Mozzarella, és a legtöbb lágy kecskesajt és ömlesztett sajt, zsírszegény sajtok: túró, Edam, Ricotta, de manapság már sok gyártó gyárt más típusú sajtokból is zsírszegény változatot.

- MINDENT A SAJTRÓL -