Érdekességek a sajtról

Hogyan "fedezték fel" a roquefort sajtot?

A legenda szerint egy fiatal pásztor egy este behúzódott egy barlangba, hogy ott fogyassza el kenyérből és juhsajtból álló vacsoráját. Egy fiatal lány azonban arra tévedt, és ez elterelte a fiú gondolatait az evésről, csapot-papot otthagyott. Csak több hét elteltével tért vissza a barlangba, addigra azonban a sajtja megpenészedett. Az éhes pásztorfiú nem törődve a sajt kék-zöld színű erezeteivel, megkóstolta, és nagyon ízlett neki. Ezt követően már szánt szándékkal hagyott ott érni sajtot a barlangban. A környéken ennek híre ment, és attól kezdve készítik ezt a különleges aromájú és szemet gyönyörködtető látványt nyújtó sajtot.

A roquefort sajt készítése során a Penicilium roqueforti nevű kék baktériumtörzshöz "pikírozás" (felszúrás) útján juttatják a sajt belsejébe az érési folyamat megindulásához szükséges oxigént. Így alakulnak ki a sajt szeleteken látható jellegzetes kék vagy zöld foltok, erezetek.

Mi az ötödik íz?

Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett "ötödik íz". A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább "erőteljesen kellemes ízként", "kínai ízként" jellemzik.

Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, aminek egyik fő jellegzetessége, hogy önmagában nem jelentkezik, viszont más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

A sajtok között a parmezán (100 gramm sajtban 1200 mg glutamát van), az ementáli és a kecsketejből készült Cabrales sajt a leggazdagabbak umamiban.

Mi az a fondü?

A fondü, illetőleg fondue vagy fondu neve a sajt megolvasztott állapotára utal. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.

A fondü tehát olvasztott sajt, melybe egy hosszú nyelű villával kenyeret mártogatnak. A sajtfondü alapja mindig sajt :-), kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér.

A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget.

A fondü mellé mindig fehérbor dukál!

Melyik országban eszik a legtöbb sajtot?

A világ legnagyobb sajtfogyasztó nemzetei sorrendben a következők: Görögország (évi 28 kg/fő), Franciaország (évi 25 kg/fő), Izland (évi 24 kg/fő), Németország (évi 22 kg/fő), Olaszország (évi 20 kg/fő), Hollandia (évi 18 kg/fő), Egyesült Államok (évi 14 kg/fő), Ausztrália (évi 12 kg/fő) és Kanada (évi 11 kg/fő).

Miből készülhet sajt?

Bár többnyire a sajtok tehén, kecske vagy juhtejből készülnek, bármilyen tejtermelésre képes állat tejéből készíthető sajt. Egy svéd farm például rénszarvas sajtot készít. A rénszarvas szoptatási időszaka rövid, júniustól augusztusig tart, a farmon három rénszarvast tartanak, amelyek tejéből összesen csak évi 300 kg sajtot termelnek. A rénszarvas sajt ára kb. 220 000 Ft kilogrammonként.

Melyik a világ legérdekesebb illatú sajtja?

A kecsketejből készült Limburger sajt erős és kellemetlen illatáról híresült el. A sajtban található baktérium az emberi testen is megtalálható, ez a baktérium felelős a testszagért.

Sajt anyatejből?

Egy New York-i étterem egy időben emberi anyatejből készült sajtot szolgált fel vendégeinek. A főszakács saját feleségének tejéből készítette a különlegességet. Vélemények szerint az anyatejből készült sajt íze hasonló a tehéntejből készültéhez, kissé édeskés.

Sajtot ajándékba?

Viktória királynő egyik esküvői ajándéka egy óriási Cheddar sajtkorong volt, mely több mint 450 kg-ot nyomott. Egy átlagos Cheddar korong 25-35 kg.

Mennyi tejből készül egy kiló sajt?

1 kg keménysajt előállításához átlagosan 10 l tejre van szükség. Ugyanennyi juhtejből viszont 1.5-2 kg sajt is nyerhető.

Mi az a sajtkukac?

Kedves neve ellenére a sajtkukac nem túl megnyerő külsejű. Tulajdonképpen a sajtlégy (piophila casei) lárvája, másik neve sajtféreg. Hosszúsága 7-10 mm, színe fehér. Teste felgörbítésével és hirtelen kiegyenesítésével ugrani is tud. Kellemetlen szagú sajtokban, avas szalonnában és sonkában bukkanhatunk rá.

Hol állítják elő a legtöbb sajtot?

A legtöbb sajtot az Amerikai Egyesült Államokban gyártják. Utána Németország következik a sorban, Franciaország "csak" a harmadik.

Kik eszik a legtöbb sajtot?

Talán meglepő, de az egy főre jutó sajtfogyasztás Görögországban a legnagyobb. A képzeletbeli dobogó második helyén a franciák állnak, míg a harmadik legnagyobb sjatfogyasztó ország Izland!

- MINDENT A SAJTRÓL -